Preambul emfatic pentru cele de mai jos.
Din proiectul Cafea pentru medici, fac parte mai multe cafenele din oraș și le voi enumera în ordine alfabetică. Vreau să le pun în față și pentru că așa cred că e corect, suntem totuși o echipă, o comunitate, chiar dacă nu avem aceleași perspective tot timpul despre muzică, mediu, cafea, business: 7am Coffee to Go, Bindu, Bistro La Noi, Cafetish, Grinch – Coffee & More, Jassyro, Prăjitoria, Teo’s Cafe, The Beginning,
“După lupte seculare care au durat” exact doi ani, am dat startul unei renovări a coffee shop-ului, în noiembrie anul trecut. Pentru că am trecut printr-o multinațională din care nu am plecat cu traume și frustrări, ba din contră, cu o grămadă de lucruri faine asimilate și asumate, am decis să facem renovarea cu coffee shop-ul închis. Îmi aduc și acum aminte cum atunci când lucram în Carrefour, un client se postează in zona de produse sezoniere iar noi schimbăm sezonul de grădină cu cel de papetărie “uăii, nu cred, iar le mutați, abia am învățat unde sunt”. Ca să putem avea deschis pe perioada de remodelare a trebuit sa facem o grămadă de mutări în shop, care pentru unii nu au avut nicio noimă. Ele erau într-un plan clar în mintea mea (mă rog, la un moment dat devenise incert).
Dar nu despre apologia remodelării voiam eu să zic acum, ci să vorbesc despre un aspect care ni s-a revelat de către Fabian C. – un mare iubitor de Long Black: “voi sunteți precum spitalele, nu aveți voie să închideți pe perioada renovării”, ei bine comparația cu spitalele abia acum începe să cuprindă și mai mult contur.
Când Amalia m-a abordat să intru în proiectul Cafea pentru Medici, inițiat de ea și JCI Iași, nu am crâcnit și am zis DA. În fracțiunea de secundă când am zis da, mi-a trecut prin minte Ordinul linguriței prezentat de Amos Oz în Cum să lecuiești un fanatic:
Amos OZ
„Cred că, atunci când asistați la o catastrofă – o explozie, să zicem –, există doar trei opțiuni principale. Prima: să o luați la goană cât vă țin picioarele, iar cei care nu pot fugi n-au decât să ardă. A doua: să-i trimiteți o scrisoare foarte indignată editorului ziarului dumnea-voastră, cerând ca vinovații să fie dați afară din serviciu. Sau să organizați o manifestație. A treia: să aduceți o găleată cu apă și să o aruncați peste foc, și dacă nu aveți găleata să aduceți un pahar, și dacă nu aveți pahar să aduceți o lingurița – tot omul are o lingurița. Da, știu că o lingurița e mică, iar focul e imens, dar suntem milioane de oameni, și fiecare are o lingurița. Ei bine, aș vrea să fondez Ordinul Linguriței. Mi-ar plăcea ca aceia care îmi împărtășesc atitudinea – nu fuga, nu scrisoarea, ci lingurița – să poarte întotdeauna la rever o lingurița, ca să știm că suntem în aceeași mișcare, în aceeași frăție, în același ordin, Ordinul Linguriței. Aceasta este filozofia mea, într-un cuvânt – sau într-o lingurița, cu voia dumneavoastră.“
În acel moment mi-am zis că nu am fost în stare să fondez încă Ordinul Linguriței, dar Ordinul m-a cooptat în planul său. Lingurița mea acum este Cafeaua.
Nu știam cât de mare și cât de important va deveni proiectul ăsta în momentul în care, împreuna cu Amalia, am compus textul pentru eveniment. Nu măreția lui, la vremea respectivă pentru mine nesesizabilă, mă mana în acest proiect, ci faptul că deveneam util în condițiile în care se previziona că utilitatea coffee shop-ului va fi una de mică importanță. Prietenii de casă dar și comunitatea știu că am zis da, ori de câte ori am considerat că facem ceva corect și că se lipește de sufletul nostru, că e despre oameni în nevoie, că e despre omenie, că e despre cultură, că e despre femeie, că e despre comunitate și în principiu știți că noua ne place să fie mereu #maimultdecâtvorbe.
Medicii își permit să își cumpere o cafea, nu le oferim cafeaua pentru că nu au. Nu asta e. Noi le oferim timpul nostru și susținerea voastră, venim in întâmpinarea lor cu o cafea. Vrem să le facem pauza aia de 2 minute mai plăcută. Vrem să le arătam că suntem alături de ei. Asta e tot.
Acum proiectul a căpătat o mare semnificație, poate și pentru că e făcut cu dăruire și dragoste. Acum mă simt mândru că și de data asta am reușit să fim așa cum ne-am propus, din totdeauna un exemplu pozitiv, el e multiplicat sub diverse forme în oraș sau chiar în țară. Un lucru foarte bun!
Ce ne acorda acum validarea, sunt mesajele primite în momentul în care oamenii plasează comenzi pe site-ul Jassyro – https://jassyro.ro/product/cafea-pentru-medici/. Câmpul de note din momentul în care faci comanda, este unul lăsat din greșeala acolo, însă acum ne bucurăm că am făcut aceasta greșeala. Pe calea aceasta îi mulțumim încă o dată Mihaelei noastre dragi pentru ajutorul oferit cu shop-ul online, you are a #JassyroHero! Mai jos am lăsat câteva gânduri anonime primite alături de comenzi:
“Le mulțumesc cadrelor medicale de la Institutul Regional de Oncologie Iași pentru modul în care o tratează pe sora mea și dumneavoastră pentru inițiativa minunata! MULTĂ SANATATE!”
“Foarte faină inițiativa!”
“Mulțumim
pentru tot ce faceți!
“Vă mulțumesc! Să avem putere și o zi frumoasă!
“Mulțumesc… spor să aveți și să ne vedem cu bine la următorul
cupping.”
“Ofer cu drag pentru medici!”
“Hai, vă pup! Faceți lucruri foarte faine!”
Dragilor, trebuie să vă spunem că noi vă mulțumim! Sunteți cei care dăruiesc, sunteți cei mai faini!