Let’s talk about espresso

“Cafeaua devine espresso doar dacă e preparată la nivel de artă!”

7

   Dionisio

Cand am intrat in contact cu meseria de barista, primul lucru invatat de la Miki (colega mea cu 20 de ani mai mare, 8 tatuaje, o mama extraordinara si o femeie de la care am invatat multe) a fost ca cel mai important lucru in extractia unui espresso sunt eu. Why? Well, imi spunea ca daca barista este nervos nici espresso nu-i iese, de cappuccino, nu zic nimic, e posibil sa iasa doar “o cafea lunga cu lapte” :).

Ulterior am aflat de cei 4 M : ( si care nu vin de la Mama Mati Mai Marie)

 • masina de espresso,
 • macinatorul,
 • mana (barista)
 • mixul de cafea (blendul/single origin), miscela cum ar spune, mandru un italiano vero.

Pana aici total adevarat, doar ca eu as zice ” 4M si un A”, bineinteles  ca A e de la Apa, care da viata espresso-ului.

Arta, pasiunea sunt foarte importante in extractia unui espresso, dar sa nu uitam de tehnologie, care in ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult, venind in ajutorul barista. Din ce in ce mai multi omuleti au incercat sa desluseasca misterele cafelei, al procesului de prajire sau de extractie al acesteia. Totul incepe cu o plantuta mica de cafea, aceasta fiind influentata de factori ca temperatura, clima, umiditatea, solul, altitudinea. Boabele de cafea se gasesc intr-o cireasa (bace), care in momentul coacerii ajunge la o culoare rosie (exista si soiuri ce au culoarea galbena). Dupa ce sunt culese manual, ciresele vor fi  procesate prin diverse metode:

 • naturala;
 • spalata;
 • honey;
 • combinatii a acelor de mai sus, in functie de ce doreste fiecare producator sa reliefeze in cafeaua lui.

Fiecare metoda de procesare va influenta aromele bobului de cafea si biiig story here, will tell you later about it!

Let’s talk about espresso

E o bautura intre 25 ml (single shot) si 40 ml (double shot), extrasa in maxim 30 secunde, folosindu-se de la 7-9 g (single shot) pana la 14-18 g (double shot) de cafea fin macinata. La Jassyro vom extrage de fiecare data o doza dubla de espresso.

Why? Sita in care se afla cafeaua macinata si presata (tampata), are peretii drepti, iar apa are posibilitatea de a trece si a infuza in mod egal toata suprafata de cafea, ajutata de presiunea de 9 bari si  o temperatura de 90°.

Inca un lucru important de retinut este ca ar trebui sa obtinem in ceasca dublul cantitatii de cafea extrasa. Asadar, daca in portafiltru avem 18 g de cafea  atunci in ceasca ar trebui sa obtinem 36 ml.

Pasii parcursi pentru a obtine o ceasca de espresso Photo made by Mihaela Olaru

Arta de a bea un espresso

 • priveste, verifica cu privirea daca crema este maro deschis usor tigrata
13517706_1192105560820280_469932607_o
Double espresso at Jasssyro

In variantele de mai jos gasim espresso supraextras/ subextras/ macinatura prea fina/ supraextras (https://worldbarista.wordpress.com/2011/02/11/judging-expresso-extraction-by-crema/)

15 15 1515

 •  atinge: cu o linguritatesteaza elasticitatea cremei, verifica consistenta ei (nu trebuie sa se sparga)
 •  miroase: ar trebui sa simti ceva care sa iti dea imboldul de a o gusta imediat
 • simte: soarbe-l incet astfel incat sa ii simti densitatea, cremozitatea, lasa-te purtat de gust in istoricul tau asftel incat sa poti identifica arome. Din cele trei faze senzoriale (ochi, miros si gust), gustul ne va ramane imprimat in memorie si este direct influentat de celelalte doua. In acest moment putem observa aciditatea, dulceata sau bitter-ul espresso-ului. Primul lucru ce va iesi in evidenta este bitter-ul, urmat de aciditate (regasit de cele  mai multe ori in cafelele originare din Africa), in cele din urma simtind o aroma light si  dulceaga. Utilizand boabe atent selectionate, ce s-au copt indeajuns, apoi prajite la nivel mediu, vom reusi sa simtim dulceata boabelor de cafea.
 •  aftertaste, stim cu totii ca daca ramane mai mult atunci fericirea se prelungeste.

Espresso se bea in principiu in primele doua minute dupa extractie.

Pe masura ce timpul trece, va creste perceptia asupra senzatiei de amar si de astringenta.

In momentul in care se depaseste timpul de extractie, atunci espresso devine foarte lichid, pierzand toate proprietatile enumerate mai sus. Este ceea ce multi dintre noi numim a fi espresso lung. Acesta devine acid, cu o consistenta lichida, crema fiind aproape insesizabila, foarte fierbinte si fara o aroma bine definita.

Nu esti fan espressoCel mai ok e sa adaugi apa peste espresso sau lapte.

Keep in mind:  Be good to yourself and all the people around you!

Silviu si Daniela

jassyro face

2 Responses

 1. Hey,
  Nu sunt tocmai secrete, dar am dorit sa le reiteram. Vrem sa ne asiguram ca informatia ajunge catre toti, indiferent daca e vorba de shop sau blog.
  Multu’ de feed-back!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *