Împreună cu cei de la Di.Vino lansăm mini-selecția de toamnă, pentru raftul de vin din coffee shop-ul nostru de pe bulivard. Pentru mulți o să apară imediat întrebarea “da’ ce treabă are cafeaua cu vinul?” – întrebare la care voi răspunde și în cele ce urmează.
Ei bine, amândouă sunt adjuvante pentru starea de bine, mereu ne dorim o cană de cafea pe o terasă cu vederea spre mare sau spre munte. Mereu ne dorim un pahar de vin pe o terasă, balcon, într-o cabană de lemn la focul unui șemineu și să putem contempla un apus.
Cele două licori sunt complementare, dimineața ne alintăm cu o cafea caldă, iar seara, cu un pahar de vin, amândouă dezleagă limba și așa se pot întâlni la terasă în funcție de momentul din zi. Amândouă băuturile îți dau curaj, cafeaua, să îți începi ziua de luni, iar vinul, să îi ceri numărul de telefon tipei care trece pe stradă, ca mai apoi să o inviți la o cafea.
Amândouă licorile ne afectează cheful și creierul când le bem. Doar o singură ceașcă de cafea face cafeina să crească în creier secreția de dopamină și serotonină, responsabile de fericire. Un pahar de vin face ca anumiți neurotransmițători din corp să reacționeze cu alcoolul și să avem aceeași creștere a dopaminei și a serotoninei. Sunt trenduri populare în vest, unde cele două băuturi se combină pentru a avea un maxim de efect.
Plantele din care se obțin cele două licori sunt oarecum similare, chiar dacă cresc în zone diferite și în condiții de climă diferite. Amândouă au buchet, respectiv note, amândouă dezvoltă un număr impresionant de arome, la cafea ajungându-se până spre 400 de arome diferite pe care le poate distinge un Q Grader, în vreme ce circa 200 de arome sunt descoperite de un sommelier în licoarea lui Bachus. Ambele plante sunt versatile și, în funcție de sol, de soare, de umiditate, relevă o mare diversitate de note și arome.
Aromă, corp, aciditate, note, acestea sunt cuvinte care se găsesc mereu în limbajul oenologilor, bariștilor, sommelierilor sau chiar și în cazul băutorilor puțin experimentați. Atât cafeaua, cât și vinul au gust puternic atunci când sunt învechite și prin învechire, fac ca aceste lichide să aibă un gust de neuitat.
În prezent, e bine știut că pentru procesarea unora dintre cele mai bune cafele ce se comercializează la niște prețuri demne de luat în seamă, s-au folosit metode preluate din tehnicile de fermentare a strugurilor.
Apothic Brew
Este o bautură în care cele două băuturi se îmbină într-un mod cel puțin interesant. Se folosește cold brew infuzat minim 12 ore și se combină cu un vin roșu sec. Proporțiile între vin și cafea, dacă mă întrebați pe mine, ar fi cele care definesc raportul de aur – în care partea mai mică ar fi vinul. Chiar dacă se folosește o cafea aromată, finalul tinde tot spre vin roșu.
Wine-Infused Coffee
În Napa, California, există ceea ce Molinari ar numi a wine-infused artisan coffee. Pentru acest deliciu, trebuie ca vinul să inunde o cantitate de cafea, iar o dată ce cafeaua a absorbit vinul, boabele sunt lăsate la uscat, ca mai apoi să fie prăjite și măcinate. Cafeaua se face din aceste boabe și să sperăm că e delicioasă.
Coffee & champagne
Nu doar în epoca modernă lumea combină cafea și vin pentru un maxim de savoare. Se spune că Frederick cel Mare al Prusiei ingurgita circa 7-8 cești de cafea în timpul dimineții și un ibric după-amiază. Cafeaua era făcută cu șampanie și ocazional era asezonată cu o lingură de muștar.
Așadar, motive să ținem laolaltă cele două produse sunt, și sunt chiar dintre cele mai bune. Te aștept la Jassyro pentru delicii. Până când o să mă mișc eu cu un nou articol în care să vă și povestesc de ce am făcut aceste alegeri pentru această miniselecție, vă aștept la noi să le vedeți să le studiați și poate, de ce nu, să vă delectați.