Ce cafea beau acasa?


Ce cafea beau acasa?

Zilele acestea am primit destul de des aceasta intrebare, mai ales datorita sarbatorilor, cand our coffee friends ( ca si noi de altfel) vor petrece mai mult timp cu familia si oamenii dragi, acasa.

There are many many ways to prepare your coffee at home, but let’s make it as simple as possible.

Sunt cateva lucruri de care trebuie sa ai grija pentru a te bucura de o cana de cafea buna si acasa: cafea de buna calitate, prospat prajita, indicat ar fi sa o cumperi boabe si sa o macini pe loc, sa folosesti o unitate de masura in momentul pregatirii cafelei, apa sa fie la temperatura corespunzatoare si timpul de infuzare sa nu fie depasit.

Cafeaua o poti procura din mai multe locuri, inclusiv de la noi si cu siguranta va fi proaspat prajita ( e indicat sa o folosesti in maxim o luna din momentul prajirii) si e musai sa o pastrezi intr-un loc racoros si ferit de lumina   (frigiderul nu este un loc ideal prentru depozitarea cafelei). E indicat sa ne spui si cum vrei sa pregatesti cafeaua acasa: ibrik, espresso, moka, v60, french press, aeropress, chemex. In functie de metoda preferata iti vom oferi tipul de prajire corespunzator.

roasting-infographic-small

Cu cat boabele de cafea sunt prajite mai light nivelul de aciditate creste, aromele sunt mai fructate, acest nivel de prajire fiind cunoscut si ca „first crack”. Boabele de cafea prajite mediu vor avea o corpolenta mai ridicata, totusi va exista un echilibru intre aroma, gust si aciditate. Nivelul de prajire este undeva dupa „first crack” si inceputul celui de-al doilea „crack”. Mai exista inca doua nivele de prajire medium-dark roast si dark roast, unde creste corpolenta bobului de cafea , automat gustul este mai bitter, boabele au o pelicula uleioasa la suprafata si o culoare foarte inchisa.

Macinarea boabelor de cafea reprezinta o conditie obligatorie pentru obtinerea unui produs de buna calitate. Pentru a extrage un espresso sau pentru a realiza o infuzie de cafea, este musai sa macinam boabele pe loc, iar  nivelul de maruntire sa fie corespunzator fiecarui tip de bautura. Astfel ibrik necesita o macinare foarte fina (pudra de cacao), la polul opus fiind french press (macinatura grunjoasa).

Grind Spectrum 570

 

Source: I Love Coffee                                                                                                                Source:Perfect coffee at home

Daca nu dispui de un dispozitiv de macinare acasa, putem face asta noi in locul tau, cu rugamintea sa imparti cantitatea de cafea macinta in 3 sau 4 parti, astfel incat vei pastra prospetimea cafelei mai mult timp, iar nivelul de macinare va fi cu siguranta optim.

Apa este un alt element important in pregatirea cafelei si este indicat sa folosesti apa filtrata sau imbuteliata.

Fiecare metoda de pregatire necesita o anumita temperatura a apei si un anumite timp de infuzare:

  • Aeropress: temperatura 75-92 grade Celsius; timp de infuzare 2 minute;
  • French press: temperatura 90-96 grade Celsius; timp de infuzare 4 minute;
  • Eva Solo: temperatura  90-96 grade Celsius; timp de infuzare 4 minute;
  • Chemex: temperatura  92-96 grade Celsius; procesul de extractie dureaza intre 3-5 minute;
  • V60: temperatura  92-96 grade Celsius; procesul de extractie dureaza intre 3-5 minute;
  • Moka: temperatura 100 grade Celsius;
  • Espresso: temperatura 90 grade Celsius; 24-30 secunde este timpul de extractie a unui espresso;
  • Ibrik: temperatura 100 grade Celsius;

Daca nu esti fan ibrik sau espresso imaginea de mai jos iti arata ce vei regasi in cafea in functie de metoda de pregatire aleasa. Asadar un french press nu va avea o claritate mare a bauturii dar nivelul de corpolenta va fi mai ridicat, spre deosebire de V60 unde lucrurile sunt total invers.

picture taken from http://www.perfectcoffeeathome.com/

Source:Perfect coffee at home

 Sfatul nostru: daca esti fan espresso, atunci un Moka este perfect pentru acasa, trebuie doar sa adaugi apa, cafeaua macinata ca pentru espresso, asezi pe foc, iar in cateva minute, cafeaua este gata. Vrei si crema de lapte? Pentru asta avem un clip foarte dragut unde poti vedea cat de simplu poti pregati acasa o crema de lapte ca la Jassyro, of course ca este nevoie sa folosesti un lapte cu un nivel de grasime si proteina ridicat. Filmuletul il gasesti mai jos si este realizat de catre Dritan Alsela.

Daca esti fan cafea la filtru (brew coffee) in functie de ceea ce vrei sa simti in cafea (explicatiile mai sus) poti alege un French press, un Aeropress sau un V60. Sunt usor de procurat, usor de pregatit si cu siguranta te vor face sa duci dorul coffee shop-ului preferat mai putin.

For more details, va asteptam la shop, sau aici pe site, we are more than happy to answer your questions!

And do not forget:

Enjoy your day and your coffee, surround yourself with beautiful people and love the life you have!

 

 

+ There are no comments

Add yours